Обновяването на сградния фонд у нас продължава, макар и с бавни

...
Обновяването на сградния фонд у нас продължава, макар и с бавни
Коментари Харесай

При качествено и цялостно обновяване на сградата сметките се намалят с 50%, цената на имота също се вдига

Обновяването на сградния фонд у нас продължава, въпреки и с мудни темпове. Процесът е във фаза, когато от 100% финансиране по стратегии, се минава към самоучастие (съфинансиране) от страна на притежателите.

В момента тече процедура по приемане на планове.

Самоучастието е с 20% от цената на обновяващите действия, само че грантът продължава да е извънредно атрактивен – 80%. Такова доплащане няма на никое място по света, разяснява пред БНР доктор Драгомир Цанев, изпълнителен шеф на " ЕнЕфект “.

По думите му, това не се прави за никоя друга частна благосъстоятелност и доста от хората станаха немарливи във връзка с поддръжката. Тази безнаказаност мъчно ще се преодолее, само че си заслужава напъните.

" Цените на силата в никакъв случай няма да станат толкоз ниски, че да ни е безразлично какъв брой плащаме, изключително след 2026 година, когато енергийният пазар ще се либерализира “, акцентира още специалистът. Той уточни общини първенци по обновяването. 75 на 100 от приложенията са пристигнали от 8 дейни региони на България.

А изгодите от сградното възобновяване са толкоз доста и безспорни, че няма никаква обосновка против него, твърди Цанев. И уточни, че при качествено и изцяло възобновяване на постройката, сметките ще се понижат с 50-60%.

Специалистът акцентира значимостта обследването на постройката да се направи както би трябвало, тъй като въз основата на него ще се преценя и работи по-нататък.

" Когато жилището е в актуализирана постройка, цената му се подвига до 10%, а в градове като Бургас, където има доста такива здания, вие не можете да продадете парцела си, в случай че той не е освежен. Да не приказваме за доверието на банките за заеми “, добави още Цанев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР